Tlf. 60 60 07 60 - følg os på      

Vær opmærksom på Radongas

Når radon er kommet ind i huset, kan man indånde den direkte, og den kan give stråling til lungerne.
AMTF kan hjælpe med måling og bekæmpelse.

MÅLING OG LØSNINGER – UDFØRT AF PROFESSIONELLE

Vi hos Aarhus Murer & Tømrerforretning A/S ( AMTF ) har mange års erfaring med indeklima og boligforbedring. Derfor har vi for nogle år siden taget udfordringen med Radon op og specialiseret os i måling og bekæmpelse heraf.

Vi tilbyder målinger og forslag til en mulig løsning indenfor 1 uge og stiller en garanti på opstart inden 5 arbejdsdage, da Radongasser er skadelige for os i boligen.

Hvis en kunde ønsker en større undersøgelse har vi et tæt samarbejde med Dansk Miljørådgivning A/S ( DMR ), som kan tilbyde en mere dybdegående undersøgelse af, hvilke rum der er mest udsat mv.

En mulig løsning ved opstigende radongas kan være fjernelse af gulvbelægning, for derefter at sikre gulvet mod opstigende Radon. En anden løsning kunne være isætning af udluftning. Der findes mange løsninger, så giv os et kald, og vi kommer forbi til en snak.

Et besøg koster DKK 600,00 inkl. moms, som vil blive modregnet, hvis det efterfølgende munder ud i en opgave, der skal løses. Tilbuddet er uforpligtende.

Måleudstyret skal ligge mindst 1 uge (se nedenfor hvilket udstyr vi anbefaler), og kan lejes hos os for DKK 450,00 inkl. moms for denne periode. Efterfølgende uger koster DKK 100,00 inkl. moms pr. uge.

Book tid på tlf. 6060 0760 eller via kontaktformularen her 

 

Hvad er Radon?

Radon er et grundstof med betegnelsen Rn, nr. 86 i det periodiske system. Det er en radioaktiv luftart, som stammer fra det naturligt forekommende radium, der findes i almindelig jord og byggematerialer. Radium er ustabil og henfalder, og i den forbindelse dannes der luftarten radon. Man kan hverken lugte eller se gasarten, så man opdager den ikke. Der er dog stor forskel på radon-niveauet fra grund til grund og fra egn til egn. Hvis der findes klipper og moræner under grunden, så er der en stor sandsynlighed for et højt radon niveau. Fx er Bornholm -og Ringstedområdet meget ramt. Men på hele Sjælland og i det meste af Jylland, kan der findes store radonforekomster. Erhvervs- og byggestyrelsen har anslået, at 350.000 boliger har et forhøjet radon-niveau.

Danmarkskort med angivelse af risikoxoner for RadongasGrænseværdi for radon

Koncentrationen af radon i luften angives som "bequerel pr. kubikmeter" (Bq/m³). Gennemsnitsværdien for boliger i Danmark ligger omkring 59 Bq/m³. Tidligere anbefalede Sundhedsstyrelsen, at radon-værdien i boliger skulle ligge under 200 Bq/m³. Nyere undersøgelser har imidlertid vist, at flertallet af de personer med kræft, hvor sygdommen er blevet fremkaldt af radon, har boet i en bolig med en radonværdi på mellem 100-200 Bq/m³ (Kilde:  Sunhedsstyrelsen). Derfor har WHO og den danske sundhedsstyrelse netop anbefalet, at man ikke bør bo i en bolig, som har en værdi over 100 Bq/m³. 

Hvis man har en radon-værdi i boligen mellem 100-400 Bq/m³, skal der blot foretages nogle enkle foranstaltninger. Løsningerne er mange og AMTF vil fremlægge disse for dig, alt efter hvilket behov du måtte have. Hvis radon-værdien i ens bolig er over 400 Bq/m³, skal der typisk flere foranstaltninger til samt laves radon-målinger undervejs, hvilket vi naturligvis også er behjælpelig med.

Se også vores kort med målinger foretaget af AMTF »

Eller se hvor udsat dit område er via boligejer.dk »

 

Hvad sker der, når radon kommer ind i boligen?

Luftarten radon trænger først og fremmest ind i boligen fra undergrunden igennem  små sprækker fra fundamentet. Boligfundamenter blev først radon-sikret fra 1998, men alligevel kan man nogle gange stadig finde sprækker i nye byggerier, dog sjældent så tydelige at dette kan ses med det blotte øje.

Når radon er kommet ind i huset, kan man indånde den direkte, og den kan give stråling til lungerne. Men indenfor de første par dage nedbrydes meget af den radon, der findes i boligen til en række andre radioaktive stoffer, bl.a. polonium. Disse radioaktive stoffer kan efterfølgende hænge fast på partikler såsom støv og røg. Når man herefter trækker vejret, kommer de radioaktive partikler ned i lungerne. En del af partiklerne vil blive siddende og afgiver stråling. Det er meget svært at komme af med partiklerne, og strålingen fra partiklerne kan forårsage kræft.

Radon er årsag til kræft

Hvert år bliver der registreret 300 dødsfald pga. radon og tallet er desværre konstant. Radon er synder i forhold til flere kræftsygdomme, men hyppigst lungekræft. En ny dansk undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har netop vist, at høj radon i en bolig giver en øget risiko for akut lymfatisk leukæmi blandt børn. Hvert år får 35-40 børn diagnosen leukæmi, heraf formodes 3-4 tilfælde at skyldes radon. Derfor synes vi, det er vigtigt at sprede budskabet og i fællesskab bekæmpe problemet.

Hvorfor skal du måle for radon?

Den radioaktive luftart radon kan trænge ind i huset fra undergrunden gennem selv de mindste revner og utætheder. Den er usynlig og lugtfri, Men der er stor forskel på radonmængden i undergrunden alt efter hvor i landet du bor, ligesom der er mere radon i luften, hvis du opholder dig i kælderen end på overetagen.

Den radioaktive luftart frigives over tid fra byggematerialer og kan trænge op fra undergrunden gennem selv mikroskopiske små revner og sprækker i grund eller terrændæk. Radon kan også trænge op gennem mellemrummene ved rør- og andre gennemføringer af installationer i grundplan.

Se et udsnit af de målinger AMTF har udført her »

Få råd og vejledning, samt adgang til de nyeste radonmålere på markedet

Hos AMTF kan du booke os til gennemgang af din bolig, og sammen kan vi fastlægge hvilke rum, der er optimale for dig at få målt, og ikke mindst bistå med at tolke de resultater målingerne ender ud med. Selvfølgelig hjælper vi også med den mest effektive bekæmpelse ud fra selvsamme resultater, og du kan trygt overlade risikovurderingen til os. 

Lej en Canary elektronisk radon-måler

Canary er det nyeste apparat på markedet. Det har også en simpel betjening, og du kan følge med fra døgn til døgn, uge til uge, eller hele perioden. Apparatet måler meget præcist og kan benyttes af både professionelle og private. 

Lej en effektic Canary Radonmåler hos AMTFDetaljer:

 - Tre radon-gennemsnit: Døgn, uge og hele perioden.
 - Batteridrevet og bruger meget lidt strøm.
 - Nem at betjene. Indsæt batterierne og radon-målingen starter!
 - God til at spore hvor radon kommer ind i boligen.
 - Lydløs og meget nøjagtig.

Mål: Ca. 8,5 x 6,5 x 3 cm.                                                                                    

Du kan leje Canary-måler hos AMTF

En uge: 450,-   Ekstra uge: 100,-

Kontakt AMTF nu, og lad os hjælpe dig til den helt rigtige løsning »